Vždy som patrila k ľudom, ktorí radi ochutnávajú nové chute z rôznych kuchýň sveta a takisto som vždy rada experimentovala vo vlastnej kuchyni. Avšak jedlá náročné na prípravu ma nikdy nelákali, pretože stáť pri šporáku niekoľko hodín ma odrádzalo. Obľubujem rýchle jedlá, ktoré vedia byť takisto chutné, aj keď ich príprava netrvá dlho.
Kedže mám priateľa, s ktorého rodičmi som sa dovtedy nestretla, nastal ten pravý čas na naše zoznámenie. Nakoľko som sa chcela pred nimi poriadne blisnúť, rozhodla som sa, že im navarím obed, ktorý ich presvedčí, že som správna priateľka pre ich syna. Častokrát sa nechám inšpirovať receptami z rôznych web stránkov a magazínov, tentokrát ma oslovili recepty z časopisu Život. Vybrala som si recepty pomerne ľahké na prípravu.
Začala som polievkou. Už len samotný názov receptu ma oslovil, pretože polievka s hubami a brusnicami je dosť netypická kombinácia. Nikdy predtým som to síce nejedla a dosť som tým riskovala, no ako som spomínala, v kuchyni rada experimentujem.
Na túto polievku som potrebovala: sušené brusnice, zemiaky, huby, balzamikový ocot, med, cibuľu, olivový olej, zeleninový vývar, smotanu na sľahanie,rozmarín, čierne korenie a soľ.
Postup bol takisto veľmi jednoduchý a zrozumiteľný. Brusnice som najskôr namočila na 15 minút do teplej vody. Med som vymiešala s octom a pridala som do tejto zmesy brusnice. Nakrájané huby som opražila na olivovom oleji, zemiaky nakrájala na kocky a cibuľu na malé kúsky. Cibuľu so zemiakmi som spolu opražila, následne pridala vývar a nechala dusiť 20 minút. Túto zmes som rozmixovala a pridala smotanu na šlahanie. Dochutilasom ju korením a soľou, pridala osmažené huby a brusnice a na záver som pridala rozmarín.
Polievka sa ozaj vydarila a mohla som pokračovať hlavným chodom, ktorý mal názov Cisárovo nové kura. Na tento recept som potrebovala jedno celé kurča, zemiaky, cherry paradajky, cesnak, soľ, hubové korenie, zelenú a žltú papriku a olej.
Kura som umyla, odstránila z neho kožu a následne mäso potrela roztlačeným cesnakom a soľou. Odstránenú kožu som nakrájala a opražila na oleji do hneda. Zemiaky som nakrájala na hranolčeky, okorenila hubovým korením a pridala k nim papriku, cesnak a opražené kúsky kože.
Kura som uložila na pekáč, obložila ho zemiakmi, navrch poukladala cherry paradajky a dala piecť do vyhriatej trúby na jednu hodinu, počas ktorej som kurča polievala šťavou.
Musím sa pochváliť, že obed vyšiel naozaj super, jedlá boli chutné a všetci sa zalizovali. Som si istá, že vďaka týmto receptom som si potenciálnych svokrovcov získala a neviem sa dočkať, kedy im budem moje kuchárske schopnosti znova ukázať.