Neviete sa už na seba ani pozrieť v zrkadle? Rozhodli ste sa schudnúť, no neviete ako na to? Schudnite pomocou sacharidov, pomalých sacharidov. Vravíte si, veď to je blbosť, sacharidy sú predsa tuky. Nie, nie je to blbosť a v dnešnom článku vás o tom presvedčíme.
Nie všetky sacharidy sú zlé
Je omyl si myslieť, že všetky sacharidy sú zlé. Áno, niektoré sacharidy vás zaguľatia ani neviete ako, no niektoré vám naopak pomôžu schudnúť. Ako je to možné? Jednoducho. Existujú totiž jednoduché sacharidy a komplexné, čiže pomalé sacharidy. Jednoduché sa rýchlo premenia na glukózu, a tým pádom ste v konečnom dôsledku po chvíli znova hladní. Naopak, pomalé sacharidy sa najprv rozkladajú pomaly a postupne na jednoduché, čím nedochádza tak skoro k pocitu hladu.
Aké sacharidy obsahujú základné potraviny?
Dôležité je vedieť aké sacharidy sa nachádzajú v potravinách, minimálne v tých základných, ktoré konzumujeme najčastejšie. Tie zdravé, pomalé sacharidy sa nachádzajú v tmavých cestovinách, hnedej ryži, čiernom pečive, ovsených vločkách, fazuli, šošovici, hrachu, kešu orieškoch, pohánke a ďalších. Jednoduché, tie ktoré nás guľatia, sú obsiahnuté hlavne v cukre (všetko, čo ho obsahuje), bielom pečive, mede a ovocí.
Ideálny jedálniček
Na dosiahnutie vysnívanej postavy by mal váš jedálniček obsahovať vhodný podiel práve pomalých sacharidov. Každá porcia by mala pozostávať z komplexných sacharidov, vlákniny, bielkovín a ovocia alebo zeleniny. Na raňajky si pokojne dajte chlieb alebo neosladené ovsené vločky. Na obed hnedú ryžu, tmavé cestoviny alebo sladké zemiaky normálne s nejakým mäsom. Na večeru rovnaký obsah sacharidov ako ráno.
Ak chcete schudnúť, tak s diétami to nepôjde. Ak áno, tak len dočasne. No úpravou stravy s optimálnym obsahom pomalých sacharidov viete schudnúť natrvalo.