Britského šéfkuchára Jamieho Olivera poznáme na Slovensku pravdepodobne najmä z jeho televíznej šou o varení, ktorá si popularitu na našich televíznych obrazovkách získala už dávno. Okrem toho, že je Jamie Oliver, inak prezývaný aj “šéfkuchár bez čapice”, celebritným šéfkuchárom známym z obrazoviek, stal sa takisto aj hlavou kampane propagujúcej lepšie vzdelanie pre ľudí o jedle, ale píše aj vlastné kuchárske knihy. Akoby toho nebolo málo a o jeho kuchárskych schopnostiach ste neboli dostatočne presvedčení, tak vedzte, že od roku 2005 je dokonca držiteľom Rádu britského impéria, ktorý získal priamo od britskej kráľovnej.


Do dnešného dňa sa Jamie Oliver môže pýšiť už celkovo devätnástimi vydanými knižnými titulmi, ktoré nie je problém dostať ani u nás na Slovensku či v Čechách. Recepty, ktoré Jamie Oliver vo svojich knihách ponúka sú zväčša nenáročné, ľahké na prípravu, jednoduché, snaží sa vyhýbať rozvláčnym receptom a všetkým tým komplikovaným alebo časovo náročným postupom, ktoré nakoniec tak či tak nemajú na výsledné jedlo žiadny výnimočný efekt. “Šéfkuchár bez čapice”, čo je aj názov jednej z jeho kníh, často kombinuje výrazné chute a snaží sa ľudí primäť k používaniu prevažne čerstvých surovín. V jeho knihách dokážu čitatelia a milovníci dobrého jedla nájsť recepty na výborné jedlá, ktoré však nemajú čas variť celý deň, na jedlá možno trocha náročnejšie na prípravu pre výnimočné udalosti, ale aj recepty na špeciality z rôznych národných kuchýň. V Knihe Jamie po taliansky nájdete napríklad, ako vyplýva už z názvu, recepty iba z krajiny Apeninského polostrova a ak ste milovníkom práve tejto kuchyne, určite si prídete na svoje.
Nie je na škodu, aby mal ktokoľvek doma na poličke uloženú nejakú tú knihu od Jamieho Olivera. Vaše jedlá dokáže tento Brit nielen ozvláštniť, ale možno vám aj pridá nejaké tie nápady do vášho už vyčerpaného kuchynského repertoáru.

Skúste aj vy variť so “šéfkuchárom bez čapice”