Stévia cukrová, označovaná aj ako sladká tráva, alebo stévia sladká je svetlomilná tropická rastlinka pôvodom z Južnej a Strednej Ameriky. Je vyhľadávaná nielen kvôli svojej sladkosti, ale tiež aj pre liečivé účinky. Dokáže vyrásť do výšky 50-100 cm, má menšie zelené lístky a spočiatku bola jednoročnou rastlinkou, šľachtením sa však pomaly zaraďuje medzi viacročné. Stévia sa už od úplného začiatku využívala na sladenie a neskôr sa dokázalo, že má aj zdraviu prospešné účinky. Stévia sa pestuje po celom svete, vo veľkom hlavne v Japonsku a v iných ázijských štátoch, kde si našla svoje obľúbenie.
Stévia a jej základné využitie
Stévia sa pestuje hlavne svojej sladkej chuti, ktorú zapríčiňujú glykozidy, ktoré sú výborným nekalorickým sladidlom, čo je výhodné hlavne pre diabetikov, pre ľudí, ktorí chcú schudnúť ,alebo pre všetkých, ktorí sa snažia zdravo žiť. Okrem glykozidov však obsahuje táto rastlinka aj rôzne iné látky, vďaka ktorým je taká jedinečná. Obsahuje napríklad aminokyseliny, oligosacharidy, bielkoviny, vlákninu, éterické oleje, vitamíny, minerálne látky a rôzne iné. Stévia je až tristokrát sladšia ako repný cukor a napriek tomu si vyznačuje takmer nulovou kalorickou hodnotou.
Zdravotné účinky stévie cukrovej
Stévia v prvom rade pomáha pri znížení prejavov cukrovky, znižuje hladinu krvného cukru, uľahčuje znižovanie telesnej hmotnosti, odstraňuje pocity únavy, posilňuje imunitu a má antibakteriálne účinky. Rastlina neprispieva k tvorbe zubného kazu, ale pomáha pri prevencii, zápaloch ďasien a začínajúcej paradentóze. Pravidelným užívaním stévie sa zvyšuje aj odolnosť voči kvasinkovým infekciám. Zároveň pomáha aj pri trávení a odstraňuje kožné problémy – akné a ekzémy.
Stévia sa využíva hlavne v potravinárskom priemysle pri sladení dezertov, koláčov, alebo rôznych nápojov. Využíva sa v dochucovaní a v konzervovaní. Okrem toho sa využíva aj kozmetickom priemysle hlavne kvôli antibakteriálnym účinkom – používa sa do zubných pást, do produktov využívaných na ošetrenie pleti, alebo aj do šampónov.